Artikel —1 min. läsning

Förföljda konstnärer ställer ut på Gallery C

Artikel – 1 min. läsning

Förföljda konstnärer ställer ut på Gallery C

I dag lördag är det vernissage för utställningen Sanning, Godhet, Tålamod på Gallery C i Tjärnan. Det är en internationellt turnerande konstutställning av kinesiska konstnärer som torterats för att de utövar Falun Gong.

År 2004 samlades 18 konstnärer från olika delar av världen på initiativ av eden kanadensiske skulpturprofessorn och målaren Zhang Kunlun, som år 2011 släpptes ut från ett kinesiskt arbetsläger, där han suttit fängslad för att han utövade Falun Gong, en qigong-metod för kropp och själ. De bildade Falun Dafa Art Group, vilken har sin bas i New York.

Konstnärerna hade gemensamt att de utövade Falun Gong, en metod med fysiska övningar och principer att försöka leva efter, en rörelse som blev populär 1992 och förbjöds av Kinas förre ledare 1999. Flera av dessa konstnärer har utsatts för tortyr i Kina och önskar med sina bilder visa på den förföljelse som pågår.

Konstnärer ingår i den internationellt turnerande utställningen The art of Zhen Shan Ren eller Sanning, Godhet Tålamod som den heter på svenska. Utställningen har gått runt i 40 länder och 200 städer världen över. Det är kopior av verken som ställs ut, originalen finns hos konstnärerna som bor i USA och Canada.

Under fredagen hängde fyra kvinnor från föreningen Konst och kultur upp målningarna som ska visas under lördagens vernissage. I målningarna används klassiska tekniker och stilar från de äldre mästarna, och kallas neo-renässans.

– Allt som allt är det 65 målningar men vi visar ett 20-tal. Gemensamt är att konstnärerna vill hitta tillbaka till den genuina traditionella kulturen. När kulturrevolutionen kom beskars den gamla kulturen väldigt hårt, mycket slogs sänder eller brändes upp, säger Ann Carlsson-Korneev.

– Det känns som en gåva att få visa utställningen som både väcker glädje och tårar, säger Johanna Rihu.

I år är det 12 år sedan förföljelsen av Falun Gong- utövare påbörjades i Kina.

I utställningen följer ett yttrande från konstnärerna där bland annat detta står:

”Samtidigt som Kinas ekonomiska och politiska mak ökar världen över så säljer konstverk som den kinesiska regeringen stödjer mycket bra. Men vi konstnärer, sex kineser och en kanadensare, har vägrat att underställa oss statens villkor. Flera av oss har blivit torterade. Vi skapar utifrån en annan synvinkel.

Vi målar för de grundläggande mänskliga rättigheter som i Kina är obefintliga, rättigheter som spänner över alla kulturer. Vi ger exempel på och avslöjar verkliga, extrema historier; oerhört lidande, triumferade mod och bestående skönhet. Vi berättar historien om Falun Gong, en andlig disciplin av historisk omfattning och popularitet som är förbjuden och förföljd av den kinesiska regimen. ”

Detta är en originalartikel från DT publicerad 6 augusti 2011. Text & bild: Carin Selldén. Länk till artikeln.

Få info om kommande utställningar