Artikel — 1 min. läsning

Förtryck och hopp i konst

Artikel— 1 min. läsning

Förtryck och hopp i konst

I ”The Art of Zhen Shan Ren” skildras förföljelse och förtryck men också människor med mod att stå emot ondska med hopp om en förändring. Konstutställningen har vernissage på lördag.

Heidemarie Jendral och Ann Carlsson Korneev från föreningen Konst och Kultur installerar just nu utställningen i Nora Konsthall.

– Det är ett samtida konstprojekt som är pågående och nya konstverk tillkommer från konstnärerna allteftersom, berättar Ann.

År 2004 samlades 18 konstnärer från olika delar av världen på initiativ av den kanadensiske skulpturprofessorn/målaren Zhang Kunlun. De bildade Falun Dafa Art Group med bas i USA. Samtliga konstnärer utövar Falun Gong och flera av dem har utsatts för tortyr i Kina. De önskade med bilder visa på förföljelsen som pågår.

– De har valt det klassiska måleriet med ett bildspråk som kan förstås av människor från hela världen och från olika kulturer, säger Heidemarie.

Stilen kallas neo-renässans. Utställningen har turnerat i över 50 länder och visats i 300 städer. Sju teman, som kultiveringens skönhet, förföljelsen i Kina och fredligt motstånd, binder samman utställningen.

På lördag klockan 11–13 är det vernissage. Kulturchef Susanne Kurtson och kyrkoherde Britta Landin medverkar då.

The Art of Zhen Shan Ren. Nu byggs utställningen med cirka 35 utvalda konstverk upp. Bild: Anders Almgren

Falun Gong och utställningen

Falun Gong är en form av förädling, ”kultivering”, av kropp och själ med hjälp av övningar och meditation för att nå fram till harmoni mellan människa och universum. ”Sanning, godhet, tålamod” (Zhen, shan, ren) är mottot.

Falun Gong totalförbjöds 1999 i Kina. Den statliga kinesiska propagandan rubricerar Falun Gong som en ondskefull sekt.

Utställningen i Nora konsthall visas nu till 5 oktober och är alltid bemannad för guidade visningar.

Denna artikel är en originalartikel av Nerikes Allehanda publicerad 12 september 2013 i samband med att utställningen The Art of Zhen Shan Ren visades på Nora Konsthall. Länk till artikeln. Text: Anders Almgren. Bilder: Anders Almgren och Ann Carlsson.

Få info om kommande utställningar